Ordsprog – Hvorfor siger vi det?

Af:
Oprettet:
Seneste revision:

Sproget er fyldt med ordsprog, talemåder og metaforer som vi bruger for at beskrive hvad det nu er at vi gerne vil sige. Nogle vendinger bruges fordi de direkte vendinger fx er tabu belagte og der derfor er brug for en omskrivning. Andre er metaforer, hvoraf nogle har ændret betydning igennem tiden. Nogle giver bare ikke mening – altså efter min mening :). Det er den sidste kategori jeg gerne vil dele her.

Sovet som et lille barn

Udtrykket “sovet som et lille barn” eller sovet som en baby er et udtryk som betyder at man har sovet godt.

Det giver jo slet ingen mening, jeg har i hvert fald aldrig hørt om småbørnsforældre, der siger at deres baby sover igennem om natten, eller ikke vågner ugudeligt tidligt om morgenen.

Så efter min mening burde udtrykket “sovet som et lille barn” have betydningen at man har sovet dårligt/uroligt eller vågnet ugudeligt tidligt.

Ordsprog

Jo mere man begærer, desto mindre får man.

Her er vi så ude i et ordsprog der er rimeligt selvforklarende, men er det rigtigt? Hvis jeg begærer 10 ting og får én ting eller begærer 100 ting og får én ting, så har jeg da stadig fået én ting. Jeg tænker at ordsproget mere er tænkt som mental kontrol.

Ordsproget er en form for opdragelse: “Du skal lære at nøjes”, jo mere man begærer og ikke får jo større er følelsen af ikke at få/opnå noget/nok.

Jeg skulle mene at man lige så godt kunne argumentere for at hvis man begærer mange ting, så er (burde) motivationen være så meget højere for at få/opnå noget. Hvis man ikke begærer noget, er tilfreds med det man har, hvor er udviklingen så? Motivationen til at gøre, ændre eller opnå noget?

Love is blind

Ingenting er så galt, at det ikke er godt for noget.

Sikke noget vrøvl… Jeg er sikker på at der kan findes eksempler på at noget kan være så galt at det ikke er godt for noget. Fx. Globale klimaforandringer.

Det er sikkert ment som at man skal se det positive i alting, være optimistisk, men alligevel, det må kunne gøres bedre. Måske noget i retning af: “Lær af det og kom videre”.

Op ad bakke

Jeg hører ofte folk sige at noget er “op ad bakke”, som i at det er tungt, svært eller ikke er let. Altså en negativ ting. Jeg syntes jo at hvis det er “op ad bakke”, så må det værste være ovre og det går fremad, trods alt. Altså en positiv ting.

Andre relaterede indlæg og links

Hvis du sidder med en ting du ryster på hovedet over, syntes er helt gak eller andet så er du meget velkommen til at skrive om det her.

Skriv gerne en kommentar