Vi bliver federe og federe på trods af at der ikke mangler gode råd om hvad sund kost egentligt er. Vi får også flere og flere livsstilsygdomme, så noget må være galt. Helt klassisk kender de fleste madpyramiden, som endda er blevet opdateret en gang for nogle år siden.
Sund kost
Der er lige kommet en opdateret “guide” med anbefalinger fra de nordiske lande. Det er ret tør kost at læse :D. Der er (naturligvis) kommet kritik af de nye anbefalinger bla. for ikke i tilstrækkelig grad at advare mod ultraforarbejdet mad. En kritik jeg er enig i.
Som jeg ser det er der to problemer med diverse anbefalinger. Den ene er, forståelig nok, at de skal være videnskabeligt funderet, så den seneste forskning ikke kan medtages før den er tilstrækkeligt dokumenteret.
Det andet problem er at jeg ikke oplever at anbefalingerne tager hensyn til at vores levevis og levevilkår er drastisk ændret igennem de sidste 50år. Det nytter jo ikke at anbefalingerne passer til en mand i 1930 der arbejder 12timer om dagen med fysisk hårdt arbejde. Det er jo trods alt de færreste af os der gør det i dag.
Kaliffens anbefalinger
Jeg skal naturligvis ikke undlade at komme med min egen opfattelse af hvad sund kost er – baseret på egen erfaring og hvad jeg har læst. Næsten fri for videnskabelig dokumentation og i hvert fald mangler der sikkert historisk evidens for at jeg har ret :).
Jeg tager for nemhedens skyld udgangspunkt i madpyramiden: Kartofler, Ris, Pasta skal flyttes væk fra den nederste blok og op i den midterste, dvs. det vi skal spise mest af. Den nederste blok skal bestå af 2/3 grøntsager i stedet for ½delen. Vi har slet ikke brug for så mange kulhydrater som for 50år siden, så ud med dem.
I den midterste blok skal hvede væk og op i den øverste blok, dvs. Franskbrød, rundstykker, boller o.a. indeholder både store mængder unyttige kulhydrater, men giver også – for de fleste – problemer med maven og stofskifte. I den midterste blok kan der så bliver mere plads til kikærter, bælgfrugter, bønner og andre proteinrige ting fra planteriget. Der bør også være plads til nogle gode koldpressede olier.
Tilbage er der så spidsen af pyramiden, hvor vi stadig kan finde kød, fisk og fjerkræ. Her skal de hvedebaserede brødprodukter også være. Gode olier og fedtstoffer er kommet ned i midten. Spidsen af pyramiden bør ikke overstige 1/4 af det daglige/ugentlige indtag.
Andre vigtige ting
Derudover er motion godt. Lav maden selv eller få den færdiglavet af nogle der har lavet det selv, undgå fabriksfremstillet færdigmad (forarbejdet mad). Jo flere e-numre jo værre. Konserveringsmidler i maden er også skidt for helbredet.
“mindre kød, bedre for klimaet “
Du kan læse lidt om hvad jeg mener om mælk her. Jeg har også en aversion mod Soya, både Soya bønner og især Soya protein der bliver brugt i alle mulige fabriksfremstillede varer. Grunden er at verden (også) er forurenet med østrogenlignende stoffer og dem vil jeg gerne undgå mest muligt. (Der er østrogenlignende stoffer i Soya)