Folketing eller børnehave?

Af:
Oprettet:
Seneste revision:

Vi har i Danmark en regering som består af personer valgt af den mest magtfulde person i folketinget. Folketinget er valgt på nogenlunde demokratisk vis. Det skulle jo lyde meget godt, og indrømmet: Meget bedre end så mange andre steder. Der er dog nogle ting der kunne forbedres – eller gøres på en bedre måde, efter min mening naturligvis.

Person hetz

Det er mit klare indtryk at medlemmerne af folketinget bruger mere tid på interne (person) stridigheder end de gør på faktisk at skabe de bedst mulige rammer for landet. Mudderkastning og personlig hetz får det til at virke som om de har mere travlt med at fremme deres personlige politiske karriere og fastholde deres taburet, fremfor at bidrage til det fælles bedste.

Folketinget

Fremtidens folketing

Det er rigtigt svært at ændre menneskers adfærd og det ligger dybt i den menneskelige natur at fremme egne interesser og overlevelse. Derfor er det næppe en vej at forsøge at få politikerne til at opføre sig mindre selvisk. Jeg tror at det er en bedre vej at acceptere menneskers natur og så ændre vores politiske system, så systemet virker bedre og drager nytte af at vi er som vi er.

Jeg er lidt inspireret af Finland, når jeg tænker på hvordan et bedre politisk system kunne se ud. Først og fremmest: lad os kalde en spade for en spade. Vores politikere er mere lobbyister end de er politikere. Om de lobbyer for ideologier, brancher, deres egen taburet eller noget helt tredje er helt ok, bare det er synligt for alle hvad deres agenda egentlig er.

Naturligvis skal medlemmer af folketinget stadig være folkevalgt, men også her er der plads til forbedring, da det nuværende system med opstillingskredse, mandater m.m. er mindre demokratisk end det kunne være. Her tænker jeg nok mest på at droppe opstillingskredse. Stiller man op, kan alle i landet stemme på vedkommende. Lokale interesser kan man jo som politiker (Lobbyist) vælge at stille op som fortaler for og så måske tiltrække vælgere fra et givent lokalområde. Der skal også kigges på mandater, der skal være en direkte sammenhæng mellem antal stemmer og kvalificering til at sidde i folketinget. Måske man skal droppe muligheden for at stemme på et parti?, så der udelukkende er personlige stemmer.

“Professionelle ministre, tak”

Ministerier

Der skal mere professionalisme til i ministerierne. Ministre skal ikke være politisk udpegede personer, men professionelle ansatte, lige som resten af medarbejderne i ministerierne. Dvs. at ministerierne skal fungere som “virksomheder” der driver et område af den administration der nu skal til for at få samfundet til at fungere. Det er så også slut med at oprette og nedlægge ministerier som det nu passer for at få en politisk agenda til at gå op. Der skal være de ministerier der skal til for at administrere vores samfund. Det betyder fx. at ministre er underlagt straffeloven som os andre og uafhængig af den politiske sammensætning i folketinget. Den politiske styring skal ud af ministerierne.

Autocracy

Statsministeriet kunne passende omdøbes til Kalifatet 🙂 og statsministeren til Kaliffen…. Kaliffen vælges ved direkte valg og er uafhængig af den politiske sammensætning i folketinget. Statsministeriet skal primært være et ministerium og tænketank der evaluerer de lovforslag der kommer fra folketinget op imod sund fornuft, realistiske mål og det fælles bedste. Statsministeriet har magten til at afvise eller godkende lovforslag. De skal også evaluere kvaliteten af nye love.

Andre relaterede indlæg

Hvis du sidder med en ting du ryster på hovedet over, syntes er helt gak eller andet så er du meget velkommen til at skrive om det her.

Skriv gerne en kommentar